Σάββατο 27 Απριλίου 2013

1η διανομή προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες

Μπορούμε κι Αλλιώς

1η Διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες

Πάνω από 500 συμπολίτες / συμπολίτισσες συμμετείχαν στην 1η διανομή προϊόντων από παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες, που διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ και απλούς συμπολίτες μας, την Κυριακή 21/04/2013, στο parking του Sprider, από τις 8.30 έως τη 13.00.

Οι παραγωγοί που είχαν επιλεγεί από το Δίκτυο διέθεσαν περίπου 10 τόνους αγροτικών προϊόντων καλής ποιότητας και σε δίκαιες τιμές. Οι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς και να πάρουν πληροφορίες για τα προϊόντα τους και οι παραγωγοί να τα διαθέσουν σε ένα μεγάλο κοινό χωρίς μεσάζοντες

Παράλληλα συγκεντρώθηκαν φάρμακα τα οποία διατέθηκαν στο Κοινωνικό Ιατρείο της Αθήνας ενώ προϊόντα που οι παραγωγοί άφησαν στο Δίκτυο μετά την ολοκλήρωση της δράσης διανεμήθηκαν σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Αν και η εκδήλωση στο σύνολό της μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, η απροσδόκητα μεγάλη προσέλευση κόσμου είχε σαν συνέπεια την εξάντληση ορισμένων προϊόντων με αποτέλεσμα να μη μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό συμπολιτών μας. Η πρώτη φορά μας φόρτωσε με εμπειρίες έτσι ώστε την επόμενη φορά να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.


Εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η ολιγόλεπτη παρουσία της αστυνομίας μετά από καταγγελία, όπως μας είπαν, της δημοτικής αρχής. Για όσους δεν γνωρίζουν, να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής είχε ενημερωθεί για την εκδήλωσή μας από τις 3/4 και επίσης είχαμε τη διαβεβαίωση, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία της αντιδημάρχου και Παπαδοπούλου με μέλος του Δικτύου. ότι ο Δήμος δεν θα ήταν αντίθετος με την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πολιτών συμβάλλουν τόσο στη δημιουργία σχέσεων και δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της πόλης μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πρωτόγνωρες για όλους μας οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, όσο και στην ανάπτυξη της συμμετοχής της συνεργασίας και της κινητοποίησης όλο και περισσότερων φορέων και απλών συμπολιτών γεγονός που πιστεύουμε ότι λείπει από την πόλη μας. Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής θέλουμε να διευρυνθεί, να συμπεριλάβει και άλλες πρωτοβουλίες και να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για την πόλη.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους γνωστούς και άγνωστους φίλους που βοήθησαν εθελοντικά ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη της αντίστοιχης πρωτοβουλίας του Χαλανδρίου (“μαζί να τα φάμε”) που μας βοήθησαν με την εμπειρία τους.

Σας καλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας ώστε να οργανώσουμε μαζί την επόμενη διανομή του «μπορούμε κι αλλιώς»!

Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής
www.diktyoagiasparaskevis.gr