Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Αποτελέσματα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος, με θέμα την αλληλεγγύη

Το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής, τον Σεπτέμβριο του 2014 προκήρυξε Διαγωνισμό Διηγήματος που παρέμεινε ανοικτός έως τις 31 Ιανουαρίου 2015, με θέμα την αλληλεγγύη και στόχο την έκδοση βιβλίου, από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής», το οποίο θα διακινηθεί από ανέργους και άστεγους.

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους: Κάσδαγλη Χριστόφορο (δημοσιογράφο – συγγραφέα), Νόλλα Δημήτρη (συγγραφέα), Παπαδόπουλο Κώστα (εκδότη), Πατούλη Κρυσταλία (δημοσιογράφο –  σύμβουλο ανθρωπίνων σχέσεων), Σουλτάτου Πέλα (Niemands Rose – συγγραφέα), Στεφανέα Πέτρο (Λέκτορα ΕΜΠ – συγγραφέα) και Θεοφανοπούλου Τζένη (Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής), έπειτα από πολλές συζητήσεις εκτίμησε ότι:

  1. Τόσο ο αριθμός των συμμετοχών όσο και το επίπεδο των κειμένων ξεπέρασαν τις προσδοκίες των διοργανωτών.
  2. Ο μεγαλύτερος αριθμός των κειμένων εμπνέεται από τα διογκούμενα προβλήματα των ημερών μας (άστεγοι, ανεργία, απολύσεις, μεταναστευτικό, ανθρώπινες σχέσεις), αποτυπώνοντας τη δραματική πραγματικότητα που ζούμε ως χώρα και ως κοινωνία τα τελευταία πέντε χρόνια.
  3. Η αλληλεγγύη αναδεικνύεται ως μονόδρομος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πολυεπίπεδης κρίσης, χωρίς ωστόσο να είναι πάντοτε ευδιάκριτα τα όρια μεταξύ αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης.  

Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές και προκειμένου το υπό έκδοση βιβλίο να αποτελέσει ένα αξιόπιστο δείγμα του προβληματισμού που διαπερνά την κοινωνία μας, αναφορικά με το ζήτημα της αλληλεγγύης, η επιτροπή αποφάσισε την έκδοση είκοσι διηγημάτων και όχι δέκα, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει.

naftemporiki.gr