Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Κανένας μόνος του στην κρίση!!

Η πανδημία του κορονοιού ανέτρεψε συθέμελα τη ζωή και την καθημερινότητα εκκατομυρίων πολιτών φέρνοντας μας αντιμέτωπους με τον ευάλωτο χαρακτήρα της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης εστίασαν κυρίως στην κοινωνική αποστασιοποίηση και στον περιορισμό της ελευθερίας μετακίνησης των πολιτών για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου, στη διατήρηση της ρευστότητας και της ζήτησης στην οικονομία και στην ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας.

Ωστόσο, η κρίση έφερε στο προσκήνιο τις δραματικές κοινωνικές ανισότητες και αποκλεισμούς της εποχής μας. Δεν έχουν όλοι οι πολίτες την ίδια δυνατότητα να προστατευθούν από την κρίση. Κάποιοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι. Πολλοί συμπολίτες μας που αγωνίζονταν και διεκδικούσαν το δικαίωμα τους σε μια αξιοπρεπή ζωή και την ισότιμη ένταξη τους στην κοινωνική συμβίωση βρέθηκαν ξαφνικά αόρατοι, μόνοι και εκτεθειμένοι στους δρόμους των μεγαλοπούλεων που άδειαζαν από κόσμο.

Ανάμεσα τους οι άστεγοι, οι πρόσφυγες και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και συχνά και την έλλειψη της συμπαράστασης και μέριμνας που χρειάζονται από την πολιτεία. Στην κατηγορία αυτή πολιτών ανήκουν και ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που διαβιώνουν σε οίκους ευγηρίας τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ωστόσο, η φυσική απόσταση μεταξύ των ανθρώπων για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου δε θα πρέπει να σημαίνει και κοινωνική αποστασιοποίηση. Βασικό καθήκον μιας δημοκρατικής πολιτείας οφείλει να είναι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών σε συνθήκες ισότητας και ελευθερίας. Ο αγώνας για την άρση των κοινωνικών αποκλεισμών και για την κοινωνική μέριμνα και φροντίδα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας είναι στην πραγματικότητα ο αγώνας για μια κοινωνία που βασίζεται στη δημοκρατία, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά!! Και ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι ο αγώνας για την κοινωνική συμπερίληψη!! Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να είναι αόρατος. 

Στο πλαίσιο αυτό ως μέλη του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλλελεγγύης Αγίας Παρασκευής και ως ενεργοί πολίτες στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας και διεκδικούμε την κοινωνική μέριμνα για την άρση των υφιστάμενων κοινωνικών αποκλεισμών και για τη διασφάλιση του δικαιώματος τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες κοινωνικής διαβίωσης. 

Κανένας μόνος του στην κρίση!!