Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

«Περί Πανελληνίου Διαγωνισμού Διηγήματος και Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής»

Η διοργάνωση ενός Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος από το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής, με θέμα συναφές με την αλληλεγγύη και στόχο τη διακίνηση του βιβλίου που θα εκδοθεί με τα καλύτερα διηγήματα (Το βιβλίο θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής) από ανέργους και άστεγους, αποτελεί μία καλή αφορμή προκειμένου τόσο η έννοια της «αλληλεγγύης» να επανακτήσει τη σημασία της, ως μια πράξη συμμαχίας μεταξύ ίσων για να εξασφαλιστεί η αξιοπρέπεια, όσο και να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός, ή καλύτερα ένας διάλογος, αναφορικά με το ρόλο που καλούνται σήμερα να παίξουν νέες μορφές αδέσποτων συλλογικοτήτων και δομών, όπως τα Δίκτυα Αλληλεγγύης. Επιπλέον, ως εγχείρημα, η διοργάνωση ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού στο πλαίσιο αυτών των νέων δομών, επιχειρεί να αναδείξει τον πολιτισμό ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκτηση της κοινωνικής συνοχής και την ανόρθωση της ίδιας της κοινωνίας.

Αν και ο διαγωνισμός παραμένει ανοικτός μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015, είναι ελπιδοφόρο το ενδιαφέρον που έχουν δείξει φορείς και άλλες συλλογικότητες για την επιτυχία της προσπάθειάς μας. Επίσης ενθαρρυντική είναι και η συμμετοχή, αφού ήδη έχουμε παραλάβει γύρω στα 30 διηγήματα, αριθμός που βεβαίως θα αυξηθεί βαδίζοντας προς την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Ωστόσο, αυτό που θα παρατηρούσα, εκφράζοντας προσωπική άποψη, είναι ότι από τα πρώτα κείμενα γίνεται φανερή η αναπηρία της ελληνικής κοινωνίας στην κατανόηση και τη σημασία της αλληλεγγύης, ως μέρους καθημερινής πρακτικής και όχι ως άσκησης «φιλανθρωπίας» ή «ελεημοσύνης». Από την άλλη φαίνεται η ανάγκη των ανθρώπων, τουλάχιστον των συμμετεχόντων, να «τεκμηριώσουν» αλληλεγγύη στο πλαίσιο της κοινωνίας μας, έστω και αν υπό τις παρούσες, πρωτόγνωρες για πολλές πλέον γενιές, συνθήκες που βιώνουμε, είναι ελλειμματική. Υπό αυτή την οπτική, πάντα κατά την προσωπική μου γνώμη, ενδιαφέρον θα είχε όχι η αποτύπωση μιας «ντε και καλά» αλληλεγγύης, αλλά ακόμα και η αποτύπωση της έλλειψής της. Εξάλλου και η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού, αποτελούμενη από τους Χριστόφορο Κάσδαγλη, Δημήτρη Νόλλα, Niemands Rose, Κώστα Παπαδόπουλο, Κρυσταλία Πατούλη, Πέτρο Στεφανέα και Τζένη Θεοφανοπούλου, στη συνάντηση που συζήτησε το γενικό σκεπτικό στην αποτίμηση των κειμένων κατέληξε ότι «βασικά κριτήρια είναι η ουσιαστική συνάφεια του κειμένου με το ζήτημα της αλληλεγγύης, χωρίς περαιτέρω ανάγκη τεκμηρίωσης, καθώς και η ειλικρίνεια που αποπνέει το κείμενο, ως βίωμα ή κατάσταση πραγμάτων».
`

Σε κάθε περίπτωση, βασικός στόχος του Διαγωνισμού μας είναι η διακίνηση του βιβλίου που θα εκδοθεί με τα καλύτερα διηγήματα από ανέργους και άστεγους. Ωστόσο, πιστεύουμε, ότι ο Διαγωνισμός θα έχει εκπληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το στόχο του αν το ίδιο το βιβλίο διακριθεί για την ποιότητά του και όχι για το στόχο του. Με λίγα λόγια, αν οι συμπολίτες μας αγοράσουν το βιβλίο για να απολαύσουν ένα αξιόλογο λογοτεχνικό τεκμήριο μιας πραγματικότητας που βιώνουμε και όχι για να «ελεημονήσουν» τους διακινητές του.

της Τζένης Θεοφανοπούλου 

poiein.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ 2024 ...