Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί το βιβλίο της αλληλεγγύης, όπου συμμετέχουν είκοσι συγγραφείς από όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Βόλου, με ισάριθμα διηγήματα κοινωνικής ευαισθησίας, προκειμένου να υποστηριχθούν όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Το βιβλίο με τίτλο «Ελα στη θέση μου-20 ιστορίες για την αλληλεγγύη» αποτελεί πρωτοβουλία του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής, που δραστηριοποιείται στην Αττική, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής» με στόχο τη στήριξη ανέργων και αστέγων. Δύο Βολιώτες συγγραφείς, ο Γιώργος Τζεβελεκάκης και η Αντιγόνη Κατσαδήμα συμμετείχαν στην προσπάθεια, καταθέτοντας με πολύ μεγάλη ευαισθησία, τις δικές τους ιστορίες αλληλεγγύης.
Οι δύο ευαισθητοποιημένοι Βολιώτες, οι οποίοι μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, συμμετείχαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τη συγγραφή διηγήματος με θέμα συναφές με την Αλληλεγγύη, που προκηρύχτηκε την προηγούμενη χρονιά από το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής.
Τα διηγήματά τους συγκαταλέγονταν μεταξύ των διακριθέντων και συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο διακινείται από ανέργους και άστεγους, με στόχο να βοηθηθούν οικονομικά στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής τους.
Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους: Τζένη Θεοφανοπούλου, εκπρόσωπο του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγ. Παρασκευής, Χριστόφορο Κάσδαγλη, συγγραφέα - δημοσιογράφο, Rose Niemands, συγγραφέα, Δημήτρη Νόλλα, συγγραφέα, Κώστα Παπαδόπουλο, των εκδόσεων «Ταξιδευτής», Κρυσταλία, Πατούλη, δημοσιογράφο, δημιουργό του σεμιναρίου «Αφήγηση Ζωής» και Πέτρο, Στεφανέα, συγγραφέα.
Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, επρόκειτο να εκδοθούν σε βιβλίο τα δέκα καλύτερα διηγήματα αλλά η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς ανταποκρίθηκαν 168 συγγραφείς, και τελικά επελέγησαν οι είκοσι καλύτερες ιστορίες για την αλληλεγγύη.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Τζένη Θεοφανοπούλου, συντονίστρια της επιτροπής του διαγωνισμού, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δημιουργήθηκε για τους ανέργους και όποιοι επιθυμούν, μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής.
Παράλληλα, η ίδια επισημαίνει ότι «μόνο μέσα από τον πολιτισμό μπορεί να αναδυθεί, να αναδειχθεί και να καλλιεργηθεί η κοινωνική ευαισθησία». Το μήνυμα που εξάγεται μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, είναι ότι «όλες οι ομάδες αλληλεγγύης και οι ομάδες πρωτοβουλίας, πρέπει να αναπτύξουν πρωτοβουλίες προκειμένου να βοηθηθούν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και στερούνται το μεροκάματο».
«Αυτό το παραπάνω»
Ο Γιώργος Τζεβελεκάκης, ο οποίος δραστηριοποιείται στο πεδίο της συγγραφής, της διαφήμισης και προσφάτως εισήλθε με αξιώσεις στον εκδοτικό χώρο, κατέθεσε την προσωπική του ευαισθησία στο διήγημά του «Αυτό το παραπάνω (που) δεν πληρώνεται εδώ».
Ο ευαισθητοποιημένος Βολιώτης, περιέγραψε μια ανθρώπινη ιστορία, η οποία είναι εμπνευσμένη από την καθημερινότητα συγγενικού του προσώπου που πάσχει από Αλτσχάιμερ. Το πρωταγωνιστικό πρόσωπο στη συγκεκριμένη ιστορία είναι μια γυναίκα η οποία φροντίζει με αφοσίωση την ασθενή, προσφέροντας το μέγιστο δυνατό, με γνώμονα την αγάπη της για τους ανθρώπους.
Ο ίδιος καταγράφει με ιδιαίτερη ευαισθησία τη δική του ιστορία αλληλεγγύης, ενώ επισημαίνει ότι «είναι ένα στοιχείο ελπίδας, που μας οδηγεί στην επόμενη μέρα».
Ο πολυπράγμων Γιώργος Τζαβελεκάκης έχει σπουδάσει Νομικά και δημοσιογραφία, έχει αποσπάσει πανελλήνια πρωτιά σε διαγωνισμό της Helmepa, έχει εκδώσει δύο βιβλία με ποιήματα, ενώ ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες καθώς και σε συλλογικές εκδόσεις.
Μιλώντας για τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο διαγωνισμό και την προσπάθεια να υποστηριχθούν άνεργοι και άστεγοι απανταχού της Ελλάδας, ανέφερε ότι «πληροφορήθηκα από το διαδίκτυο το συγκεκριμένο γεγονός και συμμετείχα, διότι θέλησα να υποστηρίξω μια συλλογική προσπάθεια, με ένα θέμα κοινωνικά ευαίσθητο, όπως είναι η αλληλεγγύη, η βοήθεια στο συνάνθρωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης».
Πάγια θέση του ίδιου είναι ότι «οι συλλογικές προσπάθειες πρέπει να γίνονται από ομάδες, από όλο το λαό, τους δήμους, τις κοινότητες, τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς κομματικές αποχρώσεις, αλλά με φόντο το χρώμα της ανθρωπιάς. Ολους μας αγγίζει η κρίση, επισημαίνει ο κ. Τζεβελεκάκης, και πρέπει να μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα με τρόπο δημιουργικό, εκφραστικό, συλλογικό. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να συζητάμε και να γίνουμε πιο δραστήριοι ως πολίτες».
Υπέρμαχη του εθελοντισμού
Η Αντιγόνη Κατσαδήμα, η οποία είναι υπέρμαχη της εθελοντικής προσφοράς, περιέγραψε μέσα από την «Εξαφάνιση» μια ανθρώπινη ιστορία, που αναφέρεται στη σημασία της συνέργειας και της συνεισφοράς σε κοινωνικό επίπεδο.
Η πολυτάλαντη Βολιώτισσα, η οποία δραστηριοποιείται στα πεδία της συγγραφής, του τουρισμού και της δημοσιογραφίας, ακολούθησε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία, στα ΜΜΕ και τις Νέες Τεχνολογίες, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέχρι σήμερα, κείμενα και ποιήματά της έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Κινείται μεταξύ Βόλου και Αθήνας, ενώ έχει εργαστεί και στην Ισπανία, στο πεδίο του τουρισμού.
Το κίνητρο συμμετοχής στον πανελλήνιο διαγωνισμό για την αλληλεγγύη, ήταν η πρόθεση στήριξης μιας προσπάθειας που απευθύνεται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Ο εθελοντισμός είναι, άλλωστε, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της και όπως αναφέρει η ίδια, οι δραστηριότητες που έχει αναπτύξει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, περιλαμβάνουν την προστασία της φώκιας Μονάχους-Μονάχους, ομάδες παιδιών με ειδικές ικανότητες και γονείς με προβλήματα στο Μιλάνο, δράσεις προσφοράς για παιδιά στο Μπέλφαστ, αλλά και ενεργή παρουσία στο Δίκτυο γυναικών Ευρώπης, που αναπτύσσει σημαντικό έργο για τις κακοποιημένες γυναίκες, “χάρη στην αυτοθυσία της Νίκης Ρουμπάνη και την κοινωνική προσφορά όλων των μελών με επόπτρια την ψυχολόγο Μαρίνα Κοτοπούλου” όπως επισημαίνει η ίδια.
Αναλύοντας την ιστορία που έγραψε, συμμετέχοντας στο βιβλίο αλληλεγγύης, η κ. Κατσαδήμα τονίζει ότι «έχει συμβολικό χαρακτήρα και θέτει ερωτήματα με κοινωνικές προεκτάσεις γύρω από πως συνεισφέρουμε ως κοινωνία», έχοντας την πεποίθηση ότι «το εγχείρημα της συνεισφοράς πρέπει να έχει συνέργεια και καλό συγχρονισμό».
Η κοινωνική ευαισθητοποιημένη Βολιώτισσα υπογραμμίζει ότι «ο κάθε άνθρωπος, πρέπει να είναι αλληλέγγυος σε σχέση με τους άλλους. Ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τον ψυχισμό του, πρέπει να ανοίξει την πόρτα και να δράσει». Παράλληλα η ίδια καθιστά σαφές ότι «δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι απέναντι στους άλλους» για να προσθέσει ότι «η προσπάθεια έκδοσης ενός βιβλίου με στόχο την αλληλεγγύη, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους».
2016-02-28
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου