2019-03-07

Ολοκληρώθηκε η Πανελλαδική Συνάντηση Δομών Αλληλεγγύης

«Μαζί για την Αλληλεγγύη» ήταν ο τίτλος της διήμερης (2, 3/3) πανελλαδικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη διεξαγωγή έξι εργαστηρίων επάνω σε θέματα αλληλεγγύης.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η “Αλληλεγύη για όλους”: “Με τη συμμετοχή εκπρόσωπων συλλογικοτήτων από πόλεις της Ελλάδας αλλά και των γειτονιών της Αθήνας, Δομών Τροφής, Δομών Υποστήριξης Προσφύγων – Μεταναστών, Αγορών Καταναλωτών, Κοινωνικών Ιατρείων – Φαρμακείων Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ), Κοινωνικών Κουζινών, Συνεργατικών Ομάδων, Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) και της Ομάδας Ισότητας Φύλων, αντιπροσωπειών από τη Νορβηγία και το Βέλγιο, αλλά και από Ελβετία κι Ηνωμένο Βασίλειο που απέστειλαν χαιρετισμό, όσοι βρέθηκαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να δικτυωθούν, ν’ ανταλλάξουν εμπειρίες κι απόψεις σε θέματα όπως είναι το προσφυγικό, η τροφή, οι αγορές καταναλωτών, τα ΚΙΦΑ, η Ισότητα των Φύλων, η Κοινωνική κι Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ), αποδεικνύοντας έμπρακτα, ότι μαζί αποτελούν συλλογικότητες ενίσχυσης της κοινωνικής συμμετοχής, της δημοκρατίας, του κοινωνικού ελέγχου και της ισοτιμίας”.

Μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα εργαστήρια ήταν:

“Προσφυγικό: «Δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία»

Στη συζήτηση αναζητήσαμε λύσεις σε θέματα όπως η κατάσταση στα hot-spots, το άσυλο, η ένταξη, η ξενοφοβία κι ο ρατσισμός. Συμμετείχε η Βασιλική Ανδριαδέλλη, πρόεδρος της «Ηλιαχτίδας» απ’ τη Λέσβο, η Σωτηρία Χήρα νομικός, μέλος του τμήματος μεταναστευτικής πολιτικής, η Βασιλική Κατριβάνου ψυχολόγος, μέλος της Ομάδας Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας και η Μαρία Τοπαλίδου από την Θεσσαλονίκη, μέλος του ΔΣ του «Άλμπατρος».

Προτάσεις:
· Δημιουργία αντιφασιστικού – αντιρατσιστικού μετώπου.
· Προσπάθεια να συμπεριληφθεί στη Συνταγματική Αναθεώρηση το δικαίωμα της συμμετοχής των μεταναστών στις εκλογές.
· Η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας βρίσκει αντίθετες τις δομές αλληλεγγύης.
· Δημιουργία περισσότερων ΚΟΙΝΣΕΠ για εργασιακή ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών.
· Δημιουργία νέου καμπ στη Σάμο που να καλύπτει την ανάγκη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
· Αποσυμφόρηση των νησιών ώστε να σταματήσει η στοίβαξη των ανθρώπων που από τη μία δημιουργεί παραβατικές συμπεριφορές και απ’ την άλλη, ρατσιστικές αντιδράσεις.
· Αναγνώριση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας προσφύγων.

Αγορές καταναλωτών: Χτίζοντας Αλληλέγγυες Αγορές

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δομών που σχετίζονται με τις αγορές από την Αθήνα και την επαρχία. Έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για ένα θεσμό σε εξέλιξη, με τα θετικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας αλλά και τα προβλήματά της.
Κοινός τόπος πλέον η σημαντική εμπειρία των συλλογικοτήτων. Εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης της οικονομικής αυτοτέλειας όσο και της δυνατότητας αύξησης των σχέσεων μεταξύ των δράσεων. Προτάθηκαν τρόποι ομοιομορφοποίησης των αγορών «στο μέτρο του δυνατού» με κοινή διαπίστωση τριών σημείων.

Οι Αγορές Καταναλωτών – Αλληλεγγύης έχουν φανερές προθέσεις, οι οποίες είναι:
· της δημιουργίας καταναλωτικής συνείδησης, με λογική «από το χωράφι στο ράφι», κάνοντας δυνατή τη διαμόρφωση άποψης των καταναλωτών για τη σχέση προϊόντος – τιμής. Θεωρούμε κεκτημένο το ότι κρατήσαμε τις τιμές βασικών προϊόντων σε φυσιολογικά επίπεδα σε όλα τα χρόνια της κρίσης.
· της αλληλεγγύης ως αναπόσπαστου πυρήνα των αγορών, αφού οι δράσεις έχουν ως φυσική κατάληξη τη διανομή προϊόντων σε συμπολίτες μας.
· της ενίσχυσης των μικρών παραγωγών, είτε ως απλοί παραγωγοί, είτε ως συνεταιριστές κάθε μορφής.

Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε την παρουσίαση των δράσεων, οργανώνοντας κοινές εμφανίσεις των αγορών και κοινές διενέργειες ελέγχων των προϊόντων. Συζητήθηκαν αρκετές τοπικές δράσεις, όπως οργάνωση λαχανόκηπων στα σχολεία και πολιτιστικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των αγορών.

Οι δομές τροφής στις νέες συνθήκες: Η επόμενη μέρα

Μέσα απ’ τη συζήτηση, διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες για τρόφιμα αν κι έχουν μειωθεί, δεν έχουν εξαλειφθεί τελείως, ανεξάρτητα από την περιοχή που δραστηριοποιούνται οι δομές. Οι δομές τροφής συνεχίζουν να αποτελούν ένα δίχτυ προστασίας για ένα τμήμα του πληθυσμού που είναι αποκλεισμένο από την κρατική αρωγή και απευθύνεται σ’ αυτές (άνεργοι, άστεγοι, συνταξιούχοι εν αναμονή της σύνταξης).

Τονίστηκε η αναγκαιότητα των διανομών της «Αλληλεγγύης για Όλους» που αν και δεν αποτελούν το βασικό πόρο των δομών, είναι όμως ουσιαστικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία τους. Οι προσφορές στα S/M και τα σπαταλημένα τρόφιμα είναι ο κύριος πόρος των δομών,

Ζητήθηκε η υποστήριξη της ΑγΟ:
· στη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για τον εντοπισμό και τη διαχείριση του σπαταλώμενου καθώς και για την ανάπτυξη διασυλλογικών συνεργασιών με στόχο τη δημιουργία δικτύου διάσωσης τροφίμων.
· στη δημιουργία διαδραστικής ανοιχτής ηλεκτρονικής σελίδας για την ηλεκτρονική καταγραφή προσφορών και αναγκών του δικτύου.
· για την ενίσχυση των συμπράξεων με φορείς και ιδιώτες καθώς και την περαιτέρω διασύνδεση με το κέντρο logistics της περιφέρειας Αττικής.
· στην ανάπτυξη από κοινού, προωθητικών εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ενδυνάμωση του αλληλέγγυου πεδίου στη χώρα μας.
· στη διοργάνωση συχνότερων συναντήσεων.

Για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των δομών συζητήθηκαν προτάσεις στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και συνεργατισμού, δικτύων ανταποδοτικής ανακύκλωσης, επανάχρησης, bazaar, εκδηλώσεις κλπ. Οι δομές τροφής συνεχίζοντας τον έμπρακτο αγώνα τους απέναντι στην περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό, δίνουν τη μάχη «πρώτης γραμμής» απέναντι στην ξενοφοβία, στο ρατσισμό και το φασισμό. Αναφέρθηκαν σε παραδείγματα υποχώρησης του φαινομένου στις περιοχές δραστηριοποίησής τους”.

Eπίσης συζύτηση και συμπεράσματα προέκυψαν και από τα εργαστήρια για τα εξής θέματα:
“Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία Αλληλεγγύης: «Κάνουμε την Αλληλεγγύη μεταδοτική»
Ομάδα Ισότητας Φύλων: Η Αλληλεγγύη είναι γένους θηλυκού
Κοινωνική κι Αλληλέγγυα Οικονομία: Συλλογική Οργάνωση & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Οι προκλήσεις της ΚΑΛΟ
Πορτοκαλί Ραδιόφωνο”.

Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Συνάντησης Δομών Αλληλεγγύης «Μαζί για την αλληλεγγύη», συμμετείχαν:

Πρωτοβουλία Πολιτών Ιλίου, Αλληλεγγύη Στα Δυτικά, Ατραπός, Αλληλεγγύη για Όλους Μυτιλήνης, Αλληλεγγύη Πειραιά, Δίκτυο Αλληλεγγύης Διόνυσου, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Μαγνησίας, MWB (Συνδικάτο Μετάλλου Βαλονίας Βρυξελλών), Σύλλογος Καταναλωτών Βύρωνα, Δομή Προσφύγων Γυθείου, ΚΙΦ Ναυπάκτου, ΜΗΤΙΣ Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Δίκτυο, Μαζί να τα Φάμε Χαλάνδρι, Albatros, Καλαθάκι, Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου, LO Oslo Νορβηγία, Δυτικά Μονοπάτια, Χελώνα Μέθανα, Δίκτυο Αλληλεγγύης Πειραιά, Δίκτυο Αλληλεγγύης & Ανταλλαγής Αγίας Παρασκευής, Λέσχη Αλληλεγγύης Κουκακίου Πλακάς, ΚΟΙΝΣΕΠ Green Voice, Κίνηση Αλληλεγγύης Φυλής – Ζεφυρίου, Αλληλεγγύη για Όλους στη Νίκαια, Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια, Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας, Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά – Κορυδαλλός, Δομή Αλληλεγγύης Κυψέλης, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Ενεργοί Πολίτες Νέου Ψυχικού – Φιλοθέης – Ψυχικού, Δίκτυο Αλληλεγγύης για Όλους Τρικάλων, Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Περιστερίου, ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΑ.ΒΙΩΣΙ.- Δ.Υ.Τ.Ι.Κ.Α., Δίκτυο Καταναλωτών Ν. Φιλαδέλφειας, Κίνηση Αλληλεγγύης για Πρόσφυγες Σάμου, Πρωτοβουλία Πολιτών Φυλής, Δίκτυο Αλληλεγγύης Παγκρατίου, Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Χανίων, Δεσμοί Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής, Κοινωνικό Ιατρείο Χαλανδρίου, Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα, Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Κιλκίς, Ετεροτοπία, Αλληλέγγυο Σχολείο Ταύρου, Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Νέας Σμύρνης, Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Πειραιά, Ανοιχτό Σχολειό Μεταναστών Πειραιά, Δομή Αλληλεγγύης Ωρωπού, Εφημερίδα των Συντακτών, Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλου, Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Ιλίου, Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Σαλαμίνας Στάση Ζωής, ΚΟΙΝΣΕΠ Μορφή, ΚΟΙΝΣΕΠ Microart, ΚΟΙΝΣΕΠ Σύνδραση, Γιατροί του Κόσμου, Πορτοκαλί, ΚΟΙΝΣΕΠ «In Full Bloom», ΚΟΙΝΣΕΠ Σταγόνες, Ένωση Εργαζομένων Παλαιστίνης, Αλληλεγγύη Λέσβου ΠΙΚΠΑ, ΚΟΙΝΣΕΠ Το Μαντείο των Τεχνών, ΚΟΙΝΣΕΠ Γυναικών Συνεργασία, ΚΟΙΝΣΕΠ Συνεργώ Επιχειρηματικά, ΚΟΙΝΣΕΠ Ηλιοδώρα, ΚΟΙΝΣΕΠ Εξέλιξη, Δομή Ακαδημίας Πλάτωνος, Δομή Προσφύγων Κατσικά, ΚΟΙΝΣΕΠ Ζαγόρι, Το Λαγούμι Ηλιούπολη, Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Φυλής – Ζεφυρίου, Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Άρτας, Δίκτυο Αλληλεγγύης Λειβαδιάς.

ertnews.gr

No comments :

Post a Comment

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ 2024 ...