Pages

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

«ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ»: Ένα κίνημα Αλληλεγγύης

«ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ»: Ένα κίνημα  Αλληλεγγύης προς τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων και προς τους ανθρώπους που έπληξε η οικονομική κρίση. Ένα άλλο καταναλωτικό μοντέλο συνδεδεμένο με την παραγωγική βάση.

Οι  «ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ»: είναι ένα αυτόνομο, εθελοντικό κίνημα, ανεξάρτητο σε κάθε δήμο ή περιοχή της χώρας μας, με μέλη που παρέχουν την κοινωνική προσφορά τους ανιδιοτελώς,  με πολλαπλούς στόχους.

 1. Την στήριξη μικρών παραγωγών (αγροτικών και μικρών μεταποιητών / παραγωγών ελληνική  προέλευσης τροφίμων), οι οποίοι βρίσκουν διέξοδο διάθεσης των προϊόντων τους, καθώς λόγω της μικρής παραγωγής τους είναι αποκλεισμένοι από τα Super Market και τα κέντρα διανομής της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς που συνήθως βρίσκονται σε χωριά & εκτός μεγάλων πόλεων, να έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές των μεγάλων αστικών κέντρων.
 2. Την προσφορά ελληνικών προϊόντων, με τιμές συνήθως αισθητά χαμηλότερες από τα  Super Market αλλά και τις Λαϊκές Αγορές. Ποιοτικά προϊόντα, καθώς ελέγχονται συνεχώς αλλά και βρίσκονται στη συνεχή κριτική και αξιολόγηση των καταναλωτών.
 3. Την προσφορά προϊόντων εκ μέρους των παραγωγών ενός ποσοστού των πωλήσεων τους, στο τέλος κάθε διάθεσης, στηρίζοντας έτσι τους συμπολίτες μας που κτυπήθηκαν από την κρίση, τα κοινωνικά μαγειρεία κλπ. Επιπλέον δίνει την δυνατότητα συλλογής φαρμάκων, ρούχων, τροφίμων κλπ, με σκοπό την διανομή τους σε κοινωνικές δομές και άτομα που τα έχουν ανάγκη.
 4. Την ισχυροποίηση  της αλληλεγγύης, λόγω των προαναφερομένων σκοπών, μεταξύ των πολιτών της χώρας μας, η οποία στάθηκε σημαντικός παράγοντας στήριξης της κοινωνίας την δύσκολη περίοδο που περάσαμε και σε όσα το μέλλον μας επιφυλάσσει ακόμη.

Στην Ελλάδα οι  «ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» ξεκίνησαν το 2011 και σύντομα γιγαντώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αν και υπήρξε δίωξη από ορισμένες δημοτικές και τοπικές αστυνομικές αρχές. Δυστυχώς, τώρα που η οικονομική κρίση επιδεινώθηκε περισσότερο και λόγω COVID, τώρα που οι άνεργοι ξαναπέρασαν το ψυχολογικό όριο του 1.000.000 ατόμων, η ανάγκη συνεχούς λειτουργίας τους είναι περισσότερο από αναγκαία.

Σε αυτές τις αγορές διατίθενται προϊόντα προσυσκευασμένα, σε μεγάλες συσκευασίες, με συγκεκριμένο βάρος, με τιμή προκαθορισμένη, αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης από μικρούς παραγωγούς/βιοτέχνες και συνήθως μακρόχρονης αποθήκευσης (τα φυτικά προϊόντα άμεσης κατανάλωσης είναι ελάχιστα). Με τον τρόπο αυτό δεν έρχονται σε άμεσο ανταγωνισμό με τις λαϊκές αγορές και τα μικρά μπακάλικα.

Και όμως, παρόλα αυτά, το σχέδιο νόμου που δημοσίευσε η κυβέρνηση, καταργεί με μια φράση, όλη αυτή την δεκαετή προσπάθεια στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς κανένα δικαιολογητικό.

Περιμένουμε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, τόσο από τους παραγωγούς,όσο από τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες στήριξαν τις προσπάθειές μας αλλά γιατί όχι και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα οποία και θα απευθυνθούμε. Πιστεύουμε ότι και η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει τι έχει προσφέρει το κίνημά μας στην στήριξη των μικρών παραγωγών, των συμπολιτών μας καθώς και στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης, έτσι ώστε να αξιολογήσει την απογοήτευση και την αρνητική διάθεση που θα προκαλέσει σε μια σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας, και να μην προχωρήσει στην κατάργηση των «ΑΓΟΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ».

Ας λάβουμε υπόψη ότι σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ανάλογες «Αγορές» και καμία κυβέρνησή δεν σκέφτηκε να τις καταργήσει.

Ζητάμε την στήριξή σας, για να μην πραγματοποιηθεί η νομοθετική κατάργηση της προσπάθειας μας, που προωθεί αυτή η κυβέρνηση.

 

Στα δέκα χρόνια αγορών η συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών-πολιτών, παραγωγών και χιλιάδων καταναλωτών αποδεικνύει πόσο θετική είναι αυτή η προσπάθεια.

 • ΛΙΜΑΝΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ – 3η ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ
 • ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ – 5η ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ» - 5η ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ – ΑΘΗΝΑ
 • ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
 • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
 • ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
 • ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΑ ΦΑΜΕ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
 • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
 • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ  ΔΡΟΜΟΙ ΜΑΡΟΥΣΙ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΛΩΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
 • ΔΙΟΝΥΣΟΣ – ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
 • ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
 • ΠΕΥΚΗ
 • ΑΛΙΜΟΣ

ΟΧΙ στην κατάργηση των
«ΑΓΟΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ»

1 σχόλιο :

 1. «Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1929 κατοχύρωνε θεσμικά τις λαϊκές αγορές σίγουρα δεν είχε προβλέψει την ύπαρξη και τις προθέσεις ενός πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ. Στην αφετηρία του κραχ αντιλήφθηκε τις κοινωνικές ανάγκες που μπορούσε να καλύψει ο συγκεκριμένος θεσμός, δίνοντας διέξοδο και προοπτική τόσο στον αγροτικό όσο και στον αστικό πληθυσμό. Περίπου έναν αιώνα αργότερα ο Άδωνης Γεωργιάδης εξοβελίζει τους παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές, εν μέσω πανδημικής κρίσης και ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, για να διαδραματίσει ρόλο πολιτικού μεσάζοντα μεγαλέμπορων και «ημετέρων» επαγγελματιών.»
  https://www.documentonews.gr/article/o-mesazon-ypoyrgos-dielyse-tis-agores-xoris-mesazontes/

  Ως πότε θα τους επιτρέπουμε να αυθαιρετούν;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή