Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Λιγότερο Πράσινο για περισσότερα τραπεζοκαθίσματα

Παραχώρηση πρασίνου στην Πλατεία Αγίας Τριάδας της Αγίας Παρασκευής
για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής αποφάσισε στις 7 Φεβρουαρίου, με την πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής, την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην Αγία Παρασκευή. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται η δημιουργία ζώνης παραχώρησης για τραπεζοκαθίσματα 74,5 τετραγωνικών μέτρων, για πρώτη φορά, στη συμβολή των οδών Αγ. Τριάδας και Ψαρών.

Πρόκειται για ένα τρίγωνο τμήμα πρασίνου που βρίσκεται στο σημείο, στο οποίο λειτουργεί και παιδική χαρά. Ως χώρος πρασίνου απαγορεύεται η μετατροπή του σε χώρο τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τον κανονισμό Πρασίνου που έχει ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου, αναιρεί τον κανονισμό πρασίνου, επειδή η νέα απόφαση λειτουργεί ως κανονιστική πράξη για να μπορεί να γίνει η παρέμβαση, όπως ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο Διευθυντής των Νομικών Υπηρεσιών του Δήμου, παραβλέποντας το γεγονός ότι δημιουργεί μια φωτογραφική διάταξη για ένα κατάστημα.

Παρακάκι Αγίας Τριάδος 

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής δήλωσε ότι «η παραχώρηση γίνεται πιλοτικά και σε περίπτωση που η πρωτοβουλία δεν αγκαλιαστεί από τους κατοίκους, θα βγω πρώτος να την καταργήσω».

Όπως σημειώθηκε η παραχώρηση αυτή του κοινόχρηστου χώρου αφορά ένα μόνο κατάστημα. Ο καταστηματάρχης του οποίου, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης έσπευσε, το πρωί της 10ης Ιούνη υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου να περιφράξει τον χώρο, να ανοίξει λακκούβες και να φέρει μπετόν και αμμοχάλικο προκειμένου να πακτώσει με σκυροδέτηση μόνιμες κατασκευές ομπρελών. Με παρέμβαση κατοίκων και την κλήση της αστυνομίας σταμάτησαν οι εργασίες. Τις επόμενες ημέρες στρώθηκε πλαστικός χλοοτάπητας και τοποθετήθηκαν μεγάλες γλάστρες παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων.

ΟΙ κάτοικοι της περιοχής, αλλά και από όλη την Αγία Παρασκευή, αντέδρασαν άμεσα. Με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κατοίκων Κοντοπεύκου – Παραδείσου, την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, Το Στέκι της Αναξαγόρα, κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι σε μια διαρκή διαμαρτυρία – περιφρούρηση της μικρής πλατείας. Στις δυο πρώτες μέρες μαζεύτηκαν 600 υπογραφές και έγινε παρέμβαση από πλήθος κατοίκων, δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δημοτική αρχή ανένδοτη εμμένει στην απόφασή της.

Σύσσωμο το σύνολο της αντιπολίτευσης των δημοτικών παρατάξεων με πρότασή της, εκτός ημερησίας διατάξεως, ζήτησε την ανάκληση της απόφασης.

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων  με ανακοίνωση της, τάχθηκε κατά της απόφασης του Δήμου και ζήτησε την επαναφορά του χώρου Πρασίνου στους Δημότες.

Τρεις Δημοτικές Παρατάξεις, με τους επικεφαλής τους, η «Νίκη Πολιτών», η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το «Φυσάει Κόντρα» συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων.

Η Δημοτική Παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης κατέθεσε ένσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την νομιμότητα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ίδιο έκανε με διαφορετική αίτηση ανάκληση της απόφασης παραχώρησης και ο Σύλλογος κατοίκων Κοντοπεύκου – Παραδείσου. Παρότι ζητήθηκε από την Δημοτική Αρχή να περιμένει την απόφαση της Αποκεντρωμένης και μετά να υλοποιήσει την απόφασή της αν κριθεί νόμιμη, η Δημοτική Αρχή δήλωσε ότι εμμένει στην απόφασή της και αν δεν κριθεί νόμιμη η απόφασή της, τότε θα την ανακαλέσει και ο καταστηματάρχης θα αποκαταστήσει την ζημία που έχει ήδη προκληθεί.

Κάτοικοι και Συλλογικότητες δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση της προσφυγής στη Δικαιοσύνη για άρση της απόφασης παραχώρησης.

Συστήθηκε Συντονική Επιτροπή των Συλλογικοτήτων και των κατοίκων της περιοχής για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Αγίας Παρασκευής, παραχωρείται έκταση καλυμμένη από γκαζόν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων περιορίζοντας στο ελάχιστο τον μοναδικό χώρο πρασίνου της γειτονιάς του Παραδείσου, διακόπτοντας την άρδευση και προκαλώντας ανήκεστο βλάβη στο μικρόκλιμα της περιοχής.

Τα παιδιά και οι οικογένειες χρειάζονται ελεύθερους δημόσιους χώρους, συνάντησης, κοινωνικοποίησης και παιχνιδιού. Είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια για τα παιδιά μας. Είναι ευθύνη του Δήμου η διατήρηση, συντήρηση και η προσφορά των λίγων και μικρών πάρκων πρασίνου στους πολίτες της πόλης μας, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής.

Την Πέμπτη 20/6/2024 και ώρα 19:30 διοργανώνεται μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας στον καταπατημένο χώρο.

Δημήτρης Μυγδάνης

Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής 

Εφημερίδα «Η εποχή», Αριθμός φύλλου 1690, Σαββατοκύριακο 22-23 Ιουνίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου